Bulvės – vienos populiariausių ir universaliausių daržovių pasaulyje. Nors daugelis jas laiko kasdieniu maisto produktu, jų veislės kasmet tobulinamos, siekiant suteikti įdomesnį skonį, spalvą ar net pritaikyti specifiniams poreikiams. Lietuvoje bulvės yra tiesiog neatsiejama mitybos dalis. Ir nors mūsų šalyje vis dar populiariausios senosios, įprastos bulvių veislės, tačiau vis daugiau dėmesio sulaukia ir neįprastai atrodančios bulvės. Pasižvalgykime, kokios yra įdomiausios bulvių veislės, kurios gali nustebinti savo savybėmis.
Įdomiausios bulvių veislės nustebins ne tik skoniu, bet ir išvaizda
Kasmet mokslininkai išveda vis naujų bulvių veislių, taip ne tik siekdami sukurti atsparesnes ligoms ar klimato sąlygoms veisles, tačiau ir įtikti vartotojams, sukurdami gardesnes, lengviau skutamas ar netgi įdomios spalvos bulves.
Tradiciškai lietuviai pirmenybę teikia didelėms, lengvai skutamoms ir lengvai rankomis tarkuojamomis bulvėmis. Tuo tarpu Europoje populiaresnės graikinio riešuto dydžio bulvės. Pamažu keičiantis mitybos įpročiams, šios „baby“ tipo bulvės atranda kelią ir į lietuvių virtuves.
Tad kokios yra įdomiausios bulvių veislės, kurių jau rasime ir Lietuvoje?

‘Aztec Gold’
Tai aukščiausios kokybės bulvių veislė, išsiskirianti aukso geltonumo (tarsi mango vaisiaus minkštimo) spalva ir švelniu, kreminiu skoniu. Šios bulvės yra puikios tiek troškiniams, tiek košėms, o jų minkštimas labai gerai sugeria prieskonius. ‘Aztec Gold‘ veislė taip pat yra atspari vėlyvam lapų ir gumbų marui bei tinka auginti įvairiose klimato sąlygose.
‘Boston‘
Tai viena iš populiarių bulvių veislių, vertinama dėl savo universalių savybių. Šios bulvės turi geltoną minkštimą, kuris yra stambesnis ir sukaupęs daug sausųjų medžiagų, todėl ypač tinka kepti, virti arba gaminti traškučius. ‘Boston‘ veislė pasižymi atsparumu kai kurioms ligoms, taip pat gerai auga įvairiose dirvose, itin atspari sausrai. Veislė išsiskiria raudona luobele, negiliomis akutėmis ir geltonu minkštimu.
‘Barcelona‘
Tai vidutinio ankstyvumo bulvių veislė, pasižyminti puikiomis skonio savybėmis ir atsparumu ligoms. Šios bulvės turi geltoną minkštimą ir ploną odelę, todėl yra tinkamos įvairiems patiekalams, įskaitant virimą, kepimą ir traškučius. ‘Barcelona‘ veislė yra populiari dėl savo aukšto derlingumo ir atsparumo netgi nepalankioms oro sąlygoms. Šios veislės bulvių luobelė bei minkštimas yra šviesiai geltonos spalvos. Gumbai maždaug vienodo dydžio, pailgai ovalūs, dideli, akutės negilios.
‘Bergerac‘
Tai ankstyva bulvių veislė, garsėjanti savo puikiomis skonio savybėmis ir atsparumu ligoms. Šios bulvės yra specifinės išvaizdos ir formos. Gumbai tolygūs, pailgi, o štai minkštimas yra violetinės spalvos. Tai daugiau nei neįprasta mūsų akiai. Tačiau šios veislės bulvėse gausu antiocianinų – antioksidantų, saugančių nuo vėžio. Kol kas ‘Bergerac‘ veislės bulvės nėra labai populiarios Lietuvoje, labiausiai mėgstamos gurmanų bei patiekiamos kai kuriuose restoranuose.

‘Siena‘
Ši veislė turi geltoną odelę ir geltoną minkštimą, kuris išvirus įgauna bananui būdingą geltoną atspalvį. Gumbai tolygūs, pailgi, nedideli, idealiai tinkamos kaip „baby“ tipo bulvytės. ‘Siena‘ itin skani bulvių veislė. Bulvės tinka tiek virimui, tiek kepimui, tiek cepelinams ar kitiems bulvių patiekalams. Deja, veislė nelabai atspari sausroms, tad būtina pasirūpinti tinkamu drėkinimu.
‘Madrid‘
Tai taip pat vidutinio ankstyvumo bulvių veislė, pasižyminti labai geru skoniu. Šios bulvės turi šviesiai geltoną luobelę ir kreminį minkštimą. Išvirę bulvės nekeičia spalvos. Tai itin derlinga veislė.
‘Miss Blush‘
Tai labai įspūdingos išvaizdos bulvės, išsiskiriančios apvaliais, vienodo dydžio gumbais. Be to, jų luobelė pusiau raudona, pusiau geltona. Minkštimas kreminės spalvos. Bulvytės tinkamos auginti ir vartoti kaip „baby“ tipo. Veislė labai ankstyva / vidutinio ankstyvumo.
Įdomiausios bulvių veislės: sąraše net mėlynos
Galbūt daugelis nustebo ar netgi pagalvojo, jog ‘Bergerac‘bulvių veislė yra su violetinės spalvos minkštimu. Iš tiesų mėlynos bulvės jau kurį laiką ne tik domina mokslininkus, tačiau ir yra išvestos bent kelios mėlynųjų bulvių veislės.
Įdomiausia tai, jog būtent mėlynos bulvės yra tos, kurios natūraliai augo Pietų Amerikoje prieš pargabenant jas į Europą. Laukinių bulvių odelė buvo labai tamsi, beveik juodos spalvos. Ir tik vėliau bulves sukultūrinus, jos tapo geltonu ar baltos spalvos minkštimu.
Mėlynos bulvės turi mėlyną ar violetinį atspalvį tiek odoje, tiek minkštime. Jų spalva atsiranda dėl antocianinų – tų pačių pigmentų, kurie suteikia spalvą mėlynėms, raudoniems kopūstams ir vynuogėms. Be to, šie pigmentai turi stiprių antioksidacinių savybių, kurios padeda apsaugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų ir apsaugoti nuo vėžinių susirgimų.
Kur tinka mėlynosios bulvės?
Nepaisant labai neįprastos išvaizdos, mėlynos bulvės yra maistingos ir skanios – jų skonis drėgnas ir švelnus, todėl jos puikiai tinka tiek košei, tiek valgyti virtas ar keptas. Kad išlaikytumėte ryškiai mėlyną spalvą, patariama jas virti arba garinti. Geriausiai savo spalvą šios bulvės išlaiko gaminamos mikro bangų krosnelėje. Jei mėlynas bulves virsite vandenyje, patariama įpilti šiek tiek acto, kad spalva išliktų ryškesnė.
Mėlynos bulvės taip pat gali būti naudojamos įvairiuose kulinariniuose eksperimentuose – nuo salotų iki bulvių traškučių. Jos ne tik pridės spalvos patiekalams, bet ir suteiks daug naudos sveikatai dėl didelio antioksidantų kiekio.

Kur auginamos mėlynos bulvės?
Šiuo metu mėlynosios bulvės auginamos Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje, kai kuriose JAV valstijose. Pavieniai entuziastai jas augina ir Lietuvoje, tačiau, kaip minėta, paklausa nėra didelė. Taip pat kol kas nėra išvesta nei viena lietuviška mėlynų bulvių veislė. Tačiau iš kitų šalių galima paminėti šias veisles:
- ‘Blaue Veltlin’
- ‘Violettfleischige’
- ‘Blaue Schweden’
- ‘Blaue St. Galler’
- ‘Blue Tomcat’
- ‘Magic Molly’
- ‘Purple Majesty”
Taigi įdomiausios bulvių veislės tikrai turi kuo nustebinti net ir labiausiai patyrusį augintoją: nuo mango geltonumo iki tamsiai violetinės spalvos minkštimo. Šios bulvių veislės keičia mums įprastą įsivaizdavimą apie bulves ir pakylėja jas į aukštesnį, gurmanišką lygį. Kas žino, gal vieną dieną galėsime skanauti mėlynos spalvos cepelinais ir tai nieko nebestebins?
Šaltiniai:
- https://www.thespruce.com/blue-potatoes-7372308
- https://www.almanac.com/blue-potatoes-plant-easy-grow-heirloom-spring
- https://www.firstforwomen.com/weight-loss/nutrition/blue-potatoes
- https://gardenerspath.com/plants/vegetables/purple-blue-potato-varieties/
- https://www.gardenersworld.com/plants/potato-types-explained/
- https://potatogoodness.com/potato-types/
- https://www.webstaurantstore.com/article/572/types-of-potatoes.html
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.