Skip to content

Sulčių spaudimas ūkyje – kelias nuo leidimų iki paruošto sulčių maišelio. Ar susigundysite šiuo verslu? 

  • by
Sulčių spaudimas

Vasaros pabaigoje, prasidėjus sodo gėrybių bumui, ieškoma sprendimų jas efektyviai apdirbti ir realizuoti. Ir čia vienas iš variantų – sulčių spaudimas. Sulčių spaudimo paslaugą vykdantys namų ūkiai aprūpina kitus mažo masto klientus išspaustomis, pasterizuotomis ir jau išpakuotomis į patogias taras sultimis. Šiuo būdu netgi galima apsirūpinti ir savo stambesnį ūkį, o pagamintas sultis panaudoti plačiau. Tik šis procesas, trunkantis nuo įrangos susipirkimo iki paslaugos teikimo (jei tokia bus vykdoma), gali tapti kiek vingiuotu. Čia viską ir papasakosime. 

Sulčių spaudimas – nuo ko pradėti? 

Norint pradėti didesniais kiekiais spausti sultis savo ūkyje (savo reikmėms ar teikti spaudimo paslaugą), gali tekti nueiti nemažą kelią. Jei ruošiatės antram variantui, jums reikės susisiekti su VMVT savo rajone, kuri užregistruos jus kaip mažo masto paslaugos teikėją. Kai pasiskaičiuosite numanomas apimtis (kiek tonų planuojama realizuoti per sezoną), apgalvokite, ar labiau apsimoka pirkti visą įrangą nuo nulio, ar pradžiai nuomotis tam tikras linijos dalis (pavyzdžiui, Lietuvoje yra įmonių, kurios nuomoja mobilius presus). Be abejo, pradėti nuo mažų žingsnelių ir rinktis labiau prieinamą, paprastesnę įrangą tikrai geras sprendimas. 

Taip pat būtina užtikrinti švaros reikalavimai (švarus geriamas vanduo, tinkamos dangos patalpose ar aikštelėje, priemonės plovimui ir dezinfekcijai), nes tai tiesiogiai susiję su sulčių saugumu sveikatai. Nuolat tikrinkite temperatūrą pasterizacijos metu bei stebėkite, kad sultys būtų pilstomos karštos. Taip pat ir pakuotės turėtų būti sertifikuotos ir pritaikytos maistui. 

Turėkite omenyje, kad prietaisai jums siurbs energiją, nes elektrai, vandeniui, šildymui (pasterizacijai) reikia pakankamų pajėgumų. Būtina apgalvoti, kur keliaus atliekos, nes iš 1 tonos obuolių lieks apie 300–400 kg išspaudų – o tai nemažas kiekis. 

Jei spaudžiate sultis kitiems žmonėms, rudenį klientai norės sulčių „čia ir dabar“, todėl užtikrinkite registraciją telefonu ar internetu, antraip turėsite eiles ir nepasitenkinimą. 

Na, o jeigu jau turite tvirtą sprendimą pradėti įgyvendinti sulčių spaudimo „žygdarbius“, susipažinkime su pačiu sulčių spaudimo procesu, reikalingais įrenginiais bei populiariausia žaliava. 

Sulčių spaudimas

Kaip vyksta sulčių spaudimas ūkyje? 

Sulčių spaudimas vyksta tam tikrais žingsniais, apimančiais žaliavos paruošimą, baigiant supakavimu į atitinkamas taras. Štai pagrindiniai etapai: 

Žaliavos paruošimas. Jei norite kokybiškų sulčių, būtina atrankiai tikrinti vaisius, kurie turi būti prinokę, bet ne supuvę. Nedideli paviršiniai pažeidimai netrukdo, tačiau pelėsio ar didelių puvinių būti negali. Jei vaisiai spaudžiami ne iškart po nuskynimo, reikia saugoti juos vėsiai, geriausia – vėdinamose patalpose. 

Plovimas. Nieko baisaus, jeigu ant vaisių yra likę šiek tiek purvo, nes gėrybės plaunamos tekančiu vandeniu, specialiose voniose ar net vandens srautu su šepečiais. Labai svarbu palaikyti vandens kokybę (turėtų būti naudojamas geriamasis vanduo). 

Smulkinimas. Švarius vaisius reikia susmulkinti į košelę ir tirštą tyrelę, nes sveiko obuolio nesuspausi. Kuo vienodesnė masė, tuo lengviau išspausti sultis ir didesnis sulčių kiekis. 

Sulčių spaudimas

Spaudimas. Tyrė dedama į presą ir šio proceso metu išbėga natūralios sultys, o lieka išspaudos. 

Sulčių surinkimas ir pirmas apdorojimas. Sultys surenkamos į rezervuarus. Kartais jos nukošiamos arba leidžiama nusistovėti, kad pasišalintų stambesnės dalelės. Norint gauti labai skaidrias sultis, reikėtų papildomo filtravimo ar net fermentų, bet ūkininko paslaugose paprastai paliekamos natūralus drumstumas. 

Pasterizacija (terminis apdorojimas). Kad sultys negestų, jas reikia pakaitinti iki ~78–80 °C. Procesą atlieka šiuolaikiniai pasterizatoriai. 

Pilstymas. Pasterizuotos sultys iškart pilstomos, kad neatsirastų kontakto su oru. Populiariausi variantai išlieka bag-in-box tara (3–5 litrų maišeliai dėžutėse). Sultys laikosi iki 12 mėnesių, atidarius – iki kelių savaičių. Tačiau galimas ir kita išpilstymas, pavyzdžiui, į stiklinius butelius (brangiau kainuoja ir sunkiau transportuoti) ar PET plastikinę tarą (pigiau, bet trumpesnis galiojimo laikas). 

Sandėliavimas. Baigtos sultys laikomos vėsioje, tamsioje vietoje arba atiduodamos klientams. Reikia užtikrinti, kad temperatūra nekistų labai smarkiai, nes gali išsipūsti pakuotės. 

Atliekos. Išspaudos, likusios po spaudimo, galima kompostuoti, duoti gyvuliams ar net bandyti džiovinti. 

Sulčių spaudimas

Sulčių spaudimo įranga 

Sulčių spaudimas – ne vieno žingsnio procesas ir kiekvieno etapo kokybei užtikrinti ir įgyvendinti reikia pasikaustyti tinkama įranga. Štai kokių prietaisų reikia, ruošiantis spausti sultis didesniais kiekiais: 

  1. Vaisių plovimo vonia arba būgnas – vaisiams plauti. 
  2. Smulkintuvas (malantis daržoves, vaisius ir uogas į tyrę). 
  3. Transporteriai ar elevatoriaus tipo konvejeris, kurie reikalingi vaisiams ar tyrei pernešti tarp įrenginių. 
  4. Hidraulinis arba juostinis presas, skirtas sultims išskirti iš vaisių košelės. 
  5. Elektrinis arba dujinis pasterizatorius. 
  6. Pilstymo aparatas į maišelius, butelius ar kitą tarą. 
Sulčių spaudimas

Populiariausias – obuolių spaudimas, bet galimybių yra daugiau 

Obuolių spaudimas išlieka populiariausia paslauga ir sulčių gavimo žaliava, tačiau ūkininkai ieško, išbando ir kitas gausėjančias žaliavas. Obuoliams artimiausių vaisių – kriaušių –spaudimas beveik nesiskiria nuo obuolių, tačiau šios gėrybės linkusios greičiau oksiduotis, taip pat dėl didesnio cukraus kiekio sultys gali būti tirštesnės, lipnesnės. Tokias sultis rekomenduojama spausti greitai po smulkinimo, kad nepakistų struktūra ir nepradėtų rūgti. 

Kitos gana paklausios gėrybės – vynuogės, kurios esti labai sultingos, bet turi daug odelių ir sėklyčių. Šioms uogoms dažnai naudojamas minkštas spaudimas pneumatinių presų pagalba, kad nesusitraiškytų uogose esančios sėklos, duodančios kartumą. Kadangi vynuogių sultys greičiau fermentuojasi, linijai papildomai reikėtų šaldymo modulį. 

Sulčių spaudimas

Sultis spausti galima ir iš morkų, moliūgų, cukinijų ar kitų daržovių. Dažniausiai tokiam produktui pagaminti reikia galingesnio smulkintuvo ir preso. Pageidautina nuo daržovių nuimti kietą žievelę (nuo moliūgų, cukinijų). Šiuo atveju gaunate daugiau sausų išspaudų, nes sultingumas mažesnis nei vaisių. Dėl to daržovės dažniau naudojamos papildyti obuolių sultis, o ne spaudžiamos grynos. Kai kurios jau egzistuojančios spaudyklos siūlo išbandytas ir pasiteisinusias proporcijas, todėl drąsiai mėginkite ir savuosius derinius. 

Uogos, tokios kaip serbentai, mėlynės, avietės, aronijos, šilauogės, šaltalankiai dėl mažo kiekio taip pat nespaudžiamos grynos, tačiau jos labai „pagyvina“ obuolių sultis. Uogos esti labai minkštos, daug odelių, o prieš spaudimą reikėtų naudoti terminį apdorojimą (blanširavimą), kad išsiskirtų daugiau sulčių ir nebūtų tirštumo.  

Visai kas kita, kai minimas sulčių spaudimas iš slyvų, nes tai – labiausiai iššūkių keliantis metodas, kurio dažniausiai kitos sulčių spaustuvės neapsiima. Kauliukai slyvose yra labai kieti ir jų negalima smulkinti kartu su minkštimu, nes jie duotų kartumo ir toksinių junginių. Todėl spaudžiant sultis pirmiausia reikėtų atskirti kauliukus, o ir sultys labiau primena nektarą ar tyrę. Toks sulčių spaudimas reikalautų sudėtingos technologijos ir darbo sąnaudų. 

Šaltiniai: 

  1. https://agriculture.institute/food-processing-and-engineering-i/fruit-juice-production-methods-equipment
  2. https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=3GiTZDqhGdo

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *